Yabancı dil eğitimi 3 yaşından önce başlamalı.
Genellikle bir dilin etkin bir şekilde kullanımı 4 yaşı itibariyle mümkün oluyor ancak 3 yaş öncesi çocuklar bir yabancı dile ne kadar fazla maruz kalırlarsa bu dili konuşmaları o kadar kolay oluyor.
0 – 3 yaş arasındaki bebekler bile ana dili dışında bir yabancı dile maruz kalırsa “aynı anda öğrenme” denilen yöntem ile her iki dili de öğrenebiliyor.
Dolayısı ile doğumdan itibaren yabancı dil eğitimi, en azından bebeği öğretilmek istenen dile maruz bırakarak, onunla konuşarak ve müzik dinleterek başlatılabiliyor.
Bebeklere söylenebilecek ya da dinletilecek İngilizce ninni bile onların bu dili hafızalarına kaydetmelerini sağlıyor.
İngilizce eğitime bu yaşlarda başlanmadı ise de geç kalınmış sayılmaz.
Dil öğrenme yetkinliği ilerleyen yaşlarda da devam ediyor. Örneğin, 5 yaşındaki çocuk yabancı dil konuşulan bir anaokuluna gönderilirse, daha önce dil öğrenmeye başlayan çocuklarla arasındaki farkı hızla kapatabiliyor.
Bu süreçte aileler çocuklarına nasıl yardımcı olabilir?
Yaşlara göre şöyle farklı teknikler kullanılabilir; henüz konuşamayan bir bebeğe İngilizce konuşarak, müzik dinleterek ve ninni söyleyerek eğitime başlanabilir.
*Çocuğun İngilizceye maruz kalacağı rahat bir ortam yaratın. Televizyonda çocuğunuza uygun İngilizce bir şov bulup dinlemesini sağlayın. Sesler, kelimeler yavaş yavaş çocuğunuzun kalıcı hafızasına yerleşecek.
*İngilizce şarkılar dinletin.
*Çocuğunuzun her yeni kelimeyi öğrenişinde, o kelimenin İngilizcesini de söyleyin.
*Yeni bir kelime öğretirken tüm duyularını kullanabilirsiniz. Bu, öğrenilen kelimenin çok daha kısa sürede öğrenilmesini ve çok daha kalıcı olmasını sağlar.
*Çocuğun dil öğreniminde tekrarlar çok çok önemlidir.
*Sabırlı olun.
Her şeyden önce, beklentilerinizi makul tutun. Ne kadar erken yaşta İngilizceye maruz kalırsa o kadar kolay bir şekilde ve güzel bir aksan ile zamanı geldiğinde İngilizce konuşmaya başlayacaktır.
Peki, siz çocuğunuza öğretmek istediğiniz yabancı dili bilmiyorsanız, bu öğretemeyeceğiniz anlamına mı gelir? Kesinlikle hayır. Yukarıdaki öneriler arasında o dili bilmenizi gerektirmeyecek olanları rahatlıkla uygulamaya başlayabilirsiniz.