Yabancı dil eğitiminin önemi gün geçtikçe daha çok ortaya çıkıyor. Peki, çocuklarımız kaç yaşında yabancı dil eğitimi için hazır oluyor? Buna verebileceğimiz en net cevap: mümkün olduğunca erken. Çünkü çocuklar küçük yaşlarda çok daha hızlı öğreniyor.
Çocuklar için özellikle 7 yaşına kadar, dil eğitimi öğrenme değil, dil edinme olarak görülüyor. Bu da çocuk açısından ekstra bir çaba sarf etmeden dili konuşabilmek anlamına geliyor.
Henüz belli bir dili kuralları ve yapısına göre, yani teorik açıdan bilmedikleri için yabancı dili de taklit yoluyla ana dil gibi doğal bir şekilde öğreniyorlar.
10 yaşından önce öğrenilen dilleri beyin ana dil olarak algılıyor Bebekler ve küçük çocuklar için hayatın her anı öğrenmenin önemli bir parçası. Araştırmalar, bebeklerin anne karnındayken bile dış dünyayı duyduğunu ve aslında dil gelişiminin daha doğmadan başladığını gösteriyor. Bebekken öğrendiğimiz dilleri unutmuyoruz. Çünkü bu yıllarda edinilen diller, beynin ana dil bölgesine kaydediliyor.
Yaklaşık 10 yaşından sonra öğrenilen diller ise, beynin farklı bir bölümüne kaydediliyor ve bu bilgileri sürekli canlı tutmak için daha fazla çaba gerekiyor.
Bu nedenle 7 yaşına kadar dil eğitimine başlandığında çok daha kalıcı bir öğrenme gerçekleşiyor. Ancak 7 yaşına kadar olan tüm çocukları aynı kategoriye koymak çok mümkün değil. 3 – 5 yaş arası ve 6 – 9 yaş arası çocuklarda farklı eğitim verilmesi gerekiyor. Çünkü bu yaş gruplarında çocuklar dünyayı farklı algılar ve kendilerini ifade etme biçimleri birbirinden farklıdır.