Dil öğreniminde okumanın önemi nedir ?
Özneden sonra yüklem gelse ne olur ? Gelmese ne olur ?
‘Subject’ den sonra ‘Verb’ ing ile gelir mi ?Yoksa fiilin 2. Ya da 3. hali gelse ne olur ?
Hayatın sonu mu ?
Ya da dil eğitimini bu kadar basite indirgemek ne kadar mantıklı?
Aslında her şey bakış açısı ile ilgili …
Yağan yağmuru Romantik bulan da var, baş belası olarak da … Aslında herşey bakış açısı ile ilgili değil midir sizce de ?
Dil, hem öğrenciler hem de yetişkinler için, farklı bir dünyaya açılan bir pencere olarak görürsek bir anlam ifade eder.
Siz de yabancı filmleri alt yazı ile isleyenlerden misiniz ? Bilmiyorum .
Ben dublajlı izlediğim filmlerde, filmin yapısının bozulduğuna, orijinal efektlerin ve yapısının bozulduğuna inananlardanım.
Dil öğrenimini , özellikle küçük yaş dil eğitimini, her türlü egzotik mekâna açılan bir pencere, yeni bir dünya olarak görürsek aslında olayın boyutları değişecektir.
Çok mu sıkıcı geldi size ?
Belki de …
Youtube’ in bu kadar olduğu bir zamanda kim kendini yetiştirmek ister ki ? Kim kendine ya da çocuğuna yatırım yapmak ister ki ?
Dil öğrenimin en önemli boyutu ise kitap okumaktır .
Günümüzde yabancı dil ve edebiyatı genellikle ihmal edilmektedir. Bizim öğrencilerimiz okumaktan zevk almazlar ve çoğu kez sıkıcı bir engel belki de biraz önce bitirilmesi gereken bir ödev olarak görürler. Bir gıcık öğretmenin verdiği , bir an önce bitirilmesi gereken bir iş… Öğrenmenin & okumanın heyecan verici yönlerini onlara anlatmazsak bilemezler ki ?
Okuma neden önemlidir?
Okuma, diğer tüm disiplinlerin anahtarıdır. Bazı bilgiler var ki , bu bilgi kaynakları sadece okuyarak elde edebiliriz.
Bugün öğrencilerin etrafında dünyayı anlamasına yardımcı olmasını beklediğimiz sadece ve ders kitapları ve test kitapları mevcut.
Kültür dili daha da anlamlı hale getirir. Çevremizi, ancak seçtiğimiz kelimeleri şekillendirir. Ve, o dilin edebiyatı , yazılı eserleri o dilin en zengin yansımasıdır. Tabii ki, bu zengin kültür, tarih ve dil etkileşimini sözlü olarak açıklayabilirsiniz
Ya da Youtube dan öğrenebilirsiniz. Ama bu popüler kültür arasında kaybolup gitmeye mahkumdur.
Ne elde ederiz peki ?
Bir öğrenenin , iyi bir hikayenin sayfalarındaki, zihninde canlandırdığı ya da o hikayenin kahramanı yerine koyduğunu düşünürsek , ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılabilir. Onlara , ezberlemesi için bir kelime listesi verebilirsiniz, ama hikayenin karakterlerinin ağızlarından özel kelime dağarcığı ile karşılaşma onların hafızasında daha kalıcı etkiler oluşturur.
Hikayeler; affetme, önyargı ve yaşlanma gibi evrensel değerler taşır .
Bu hikayelerle 4- 12 yaş çocuklarına hem değerler eğitimi yapabilir hem de milletleri bölen , birbirinden ayıran fikirlerden sıyrılır, ortak değerlerde buluşmayı öğretebilir, öğrenebiliriz.
Artık dil öğrenimi ve o dilin edebiyatını öğrenmenin neden önemli olduğunu biliyorsunuz.
Peki onu onu nasıl ilgi çekici hale getirebilirsiniz? Nasıl gelecek nesillere , onları korkutmadan , ürkütmeden aktarabiliriz ?
Aslında üzerinde en çok durmamız gereken nokta da bence bu ..
Daha fazla www.cocukdilkursu.com