Evde hangi dilde konuşmalıyım ?
İngilizce mi iletişim kurayım?
Farklı dillere maruz bırakılan çocukların aynı anda 3 belki de 4 dilde, konuşulan dile konuşulan dilde cevap verdikleri gözlemlenmiştir.
Çocuk gelişiminde 0 – 6 yaşın altın, 6 -13 yaş arası ise 2. altın dönem olarak olduğu göz önünde bulundurarak konuşmak gerekirse 4 -12 yaş arası özellikle, çocukların dil öğrenme de en önemli dönem olduğunu ifade edebiliriz.
Bir dilden diğerine sürekli geçiş yapmak, farklı dillerde düşünmek, konuşmak , sürekli beyninizde sudoku çözmek gibidir.
Beyin sürekli aktif olduğu için, her gün egzersiz yapan bir sporcu gibi düşünebiliriz. Bu da çağımızın, dolaylı da olsa, en büyük dertlerinden olan Alzheimer gibi dertlerin reçetesi olmuş olmaktadır.
Günlük yaşamda başarılı olmanın önemli bir parçası, alakasız olanı göz ardı ederken ilgili bilgilere seçici olarak katılmamızda saklıdır. İki dilli çocuklar özellikle seçici dikkat konusunda oldukça iyidir.
Aileler , iki dilli yetişmekte olan çocukların yaşıtlarının gerisinde kalmasından endişe etmektedir. Açıkçası, aynı anda birden fazla dil öğrenmek zor bir iştir.
Zararı var mı peki ?
Bazı eski çalışmalar,iki dilli çocukların dili daha yavaş algıladıklarını ve tek dilli akranlarından daha az kelime dağarcığına sahip olduklarını savunmaktadır.
Bununla birlikte, bu çalışmalar dil öğrenim süreçlerini büyük ölçüde etkileyen okullaşma ve ailelerin sosyo ekonomik durumu , kentleşme , ailelerdeki çocuk sayısının düşmesi gibi değişkenleri göz ardı etmişlerdir.
İngilizce öğrenmeye çalışan bir İspanyol çocuğu ile, aynı dili öğrenmeye çalışan bir çinli çocuğun durumu aynı değildir mesela. Buradaki sorun öğrenilen dilin ses bilgisi, yapısının tamamen farklı olmasıdır.
Bazen aileler , çocuklarda sık karşılaşılan, geç konuşma sorununun 2. dil öğrenmesine bağlama kolaylığına kapılmaktadır.
Zaten dünya genelinde ikinci bir dil eğitimi almayan çocukların yaklaşık % 7’si başka işitme veya nörolojik herhangi bir problemi olmamasına rağmen konuşmasında bir gecikme yaşamaktadır.
Bununla birlikte, iki dilli yetişen çocukların dil gecikmesinin nasıl belirlendiği ile ilgili çok az şey bilinmektedir.
Yapılan akademik çalışmalar, küçük yaştaki dil öğreniminin avantajlarının dezavantajlarına göre çok daha fazla olduğu ortaya çıkartmıştır.